Mangifera indica

MANGO INDYJSKIE

 

  • Drzewo mogące dorastać do 40 m wysokości

  • Owoce są jadalne

  • Preferuje stanowiska słoneczne

  • Podlewanie umiarkowane

  • Minimalna temperatura: około 10°C

  • Pochodzi z obszarów Indii i Indochin.

O roślinie

Gatunek drzewa należący do rodziny nanerczowatych (Anacardiaceae). Mango indyjskie prawdopodobnie pochodzi z regionu wschodnich Indii oraz Birmy, gdzie było uprawiane od kilku tysięcy lat. Około 1500 lat temu było już znane w wielu rejonach Azji Południowo Wschodniej. Dzisiaj to popularne drzewo owocowe można spotkać we wszystkich rejonach tropikalnych i subtropikalnych na świecie.


Mangifera indica to wiecznie zielone drzewo. Jego wysokość może dochodzić do 40 m, pień może osiągać średnicę 120 cm. Korona może rozpościerać się na szerokość 10m.
Liście są eliptyczne, ciemno-zielone, błyszczące. Ich długość może dochodzić do 40 cm.


Drobne, żółto-zielonkawe, pachnące kwiaty zebrane są w ok. 60 cm wiechowate kwiatostany. Drzewo tworzy dwa rodzaje kwiatów: męskie i obupłciowe, oba rodzaje występują w jednym kwiatostanie. Kwiaty obupłciowe są nieliczne, ale tylko one są zdolne do tworzenia owoców. Rośliny są wiatropylne, ale mogą być też zapylane przez ptaki

i owady. Kwiaty są pożywieniem dla różnych gatunków gąsienic.


Owoce są zróżnicowane w kształcie od okrągłych po owalnie spłaszczone, maksymalnie do 30 cm długości, pestkowce. Niedojrzałe owoce są w kolorze zielonym z sinym nalotem, z czasem skórka nabiera odcieni żółtych, pomarańczowych i czerwonych. Owoce zwisają

z pędów na długich szypułkach. Miąższ dojrzałego owocu jest żółty, soczysty i bardzo aromatyczny. Owoce są łykowate, odmiany szlachetne mają mniej włókien i są one skupione w okolicy pestki. W owocu znajduje się jedno, silnie spłaszczone nasiono. Rośliny kwitną i owocują raz w roku. Owoce stanowią ważny składnik diety dla nietoperzy, ptaków i małp.


We wszystkich żywych komórkach rośliny znajduje się biały sok mleczny, lateks, nie jest on wykorzystywany komercyjnie.


Drzewa mango są uprawiane przede wszystkim ze względu na jadalne owoce. Największymi producentami są Indie, Chiny oraz Pakistan. W 2014 roku wyprodukowano blisko 29 mln ton owoców mango, co stanowiło około 35% całkowitej produkcji owoców tropikalnych na świecie. Szacuje się, że w Indiach jest ok. 1000 odmian uprawnych Mango indica, a owoc mango nazywany jest "królem owoców".
Z drzew mango poza owocami pozyskuje się także drewno. Wykonuje się z niego instrumenty muzyczne (np. ukulele), łodzie czy sklejki. Służy także jako opał oraz drewno do wykańczania wnętrz. Drewno twardzielowe pozyskiwane ze starych drzew jest bardzo cenionym i drogim materiałem w przemyśle meblarskim. W Indiach z nasion mango wytwarza się mąkę.

 

Uwaga: odnotowano przypadki podrażnienia skóry wywołane kontaktem z drewnem mango. 


Mango znalazło szereg zastosowań w medycynie tradycyjnej. Liście są stosowane na obniżenie gorączki, w przeziębieniach oraz w leczeniu kurzawek. Kora ma właściwości moczopędne, jest stosowana przy leczeniu reumatyzmu oraz jako środek ściągający. Owoce mają właściwości tonizujące oraz wspomagają krążenie krwi. Nasiona są stosowane jako środek wspomagający leczenie dezynterii (czerwonki). Włókna zawarte w owocach służyły dawniej do czyszczenia zębów.
Rośliny mogą być rozmnażane z nasion, lecz powinny być sadzone jak najszybciej po wyjęciu z owocu. Przechowywanie znacznie obniża ich zdolność do kiełkowania. Popularną metodą rozmnażania drzew odmian szlachetnych jest szczepienie na podkładkach, sadzonki pędowe oraz odkłady powietrzne.

Uwaga: z 60 znanych gatunków mango tylko owoce 26 są jadalne. Poza Mangifera indica owoce pozyskuje się m.in. z: M.caesia, M.foetida i M. odorata.

 


Uprawa


Drzewa mango wymagają stanowisk słonecznych. Na żyznych i głebokich glebach osiąga się najwyższe plony oraz najlepszą jakość owoców. Drzewa mają głeboki system korzeniowy dzieki czemu lepiej znoszą okresowe susze.  Rośliny wymagają umiarkowanego podlewania, w okresie kwitnienia podlewania oszczędnego. Deszcz i wiatr mogą uszkadzać kwiaty co skutkuje obniżeniem plonów. Najczęściej plantacje mango położone są na niewielkich zboczach dzięki czemu można łatwiej uniknąć zalania 

i w konsekwencji gnicia korzeni.
Szczególnie w okresie kwitnienia i wzrostu owoców rośliny wymagają nawożenia produktami o wysokiej zawartości potasu oraz fosforu (dobrze sprawdzi się nawóz np. do pomidorów). Optymalne pH gleby w zakresie 5,5-7,5.

 

  • Facebook - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle