Etlingera elatior

 

  • Bylina, roślina zielna (do 3 m wysokości)

  • Stanowisko słoneczne lub półcieniste

  • Podlewanie obfite

  • Minimalna temperatura: około 15°C

  • Nadaje się do uprawy doniczkowej

  • Pochodzi z tropikalnej Azji

  • Pąki kwiatowe są składnikiem tradycyjnych malezyjskich dań: rojak i laksa.

Gatunek z rodziny imbirowatych (Zingiberaceae).

Szybko rosnąca roślina zielna. Masywne, niedrewniejące pędy mogą dorastać do kilku metrów wysokości. Liście mogą być zielone lub o lekko purpurowym zabarwieniu. Pędy kwiatostanowe wyrastają bezpośrednio z podziemnych kłączy, zazwyczaj ich wysokość nie przekracza jednego metra. W zależności od odmiany kwiaty mogą mieć barwę białą, różową lub czerwoną.

 

W tropikalnym klimacie etlingera jest bardzo popularną rośliną ozdobną. Młode pędy liściowe i pąki kwiatowe są wykorzystywane jako przyprawa w tradycyjnych daniach kuchni malezyjskiej i indonezyjskiej.

Dojrzałe owoce są jadalne, spożywa się je na surowo lub jako kandyzowane słodycze. Wywar z owoców podawany jest jako środek łagodzący objawy zapalenia ucha, a także bóle głowy i bóle brzucha.

  • Facebook - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle