Etlingera elatior
-
Bylina, roślina zielna (do 3 m wysokości)
-
Stanowisko słoneczne lub półcieniste
-
Podlewanie obfite
-
Minimalna temperatura: około 15°C
-
Nadaje się do uprawy doniczkowej
-
Pochodzi z tropikalnej Azji
-
Pąki kwiatowe są składnikiem tradycyjnych malezyjskich dań: rojak i laksa.

Gatunek z rodziny imbirowatych (Zingiberaceae).
Szybko rosnąca roślina zielna. Masywne, niedrewniejące pędy mogą dorastać do kilku metrów wysokości. Liście mogą być zielone lub o lekko purpurowym zabarwieniu. Pędy kwiatostanowe wyrastają bezpośrednio z podziemnych kłączy, zazwyczaj ich wysokość nie przekracza jednego metra. W zależności od odmiany kwiaty mogą mieć barwę białą, różową lub czerwoną.
W tropikalnym klimacie etlingera jest bardzo popularną rośliną ozdobną. Młode pędy liściowe i pąki kwiatowe są wykorzystywane jako przyprawa w tradycyjnych daniach kuchni malezyjskiej i indonezyjskiej.
Dojrzałe owoce są jadalne, spożywa się je na surowo lub jako kandyzowane słodycze. Wywar z owoców podawany jest jako środek łagodzący objawy zapalenia ucha, a także bóle głowy i bóle brzucha.

