Ananas

ANANAS

  • Wiecznie zielona bylina 

  • Stanowisko słoneczne lub lekko zacienione

  • Podlewanie umiarkowane

  • Minimalna temperatura: około 10°C

  • Nadaje się do uprawy doniczkowej

  • Gatunkiem uprawnym jest ananas jadalny (Ananas comosus)

  • Obszar naturalnego występowania rozciąga się od Meksyku, aż po południowe rejony Brazylii.

O ROŚLINIE


Ananas jest rośliną strefy tropikalnej i subtropikalnej. Zaliczany jest do grupy bylin.

 

Długie, sztywne liście o mieczowatym kształcie rozszerzają się u podstawy, najczęściej mają ostre zakończenie w kształcie igły. Są ułożone spiralnie wokół skróconej łodygi, tworząc charakterystyczną dla rodziny bromeliowatych rozetę. Liście najczęściej są koloru zielonego, srebrnego lub żółtego, a odmiany ozdobne mogą mieć liście biało, żółto lub różowo obrzeżone. Krawędzie liści u odmian ozdobnych często są piłkowane, a w czasie zabiegów pielęgnacyjnych należy być ostrożnym, bo o skaleczenie nie jest trudno.

 

Rośliny wyrastają na wysokość od około 0,5 do 1,5 m i mogą osiągać szerokość do 1,20 metra. Niekiedy mogą zdarzyć się nieco większe okazy. Przyjmuje się, że roślina osiąga dojrzałość i zdolność do wydania owocu, kiedy wytworzy od 70 do 80 liści. W sprzyjających warunkach jest to od 24 do 30 miesięcy od momentu ukorzenienia się odrostu.

 

Małe czerwone lub fioletowe kwiaty są otoczone czerwonymi, żółtymi lub zielonymi podsadkami. Rośliny dziko rosnące występujące na naturalnych siedliskach są zapylane przez kolibry. Odmiany uprawne są partenokarpiczne, czyli nie wytwarzają nasion, a owoce rozwijają się bez zapylenia. To, co powszechnie nazywamy owocem ananasa, tak naprawdę jest owocostanem, a rozwija się ze 100 do 200 kwiatów ułożonych spiralnie w kwiatostanie. Owoc ananasa w botanicznej nomenklaturze jest owocem złożonym, jagodostanem. W kształcie są owalne lub cylindryczne. Dojrzałe owoce mogą mieć kolor ciemnozielony, żółty, kremowy lub czerwony. Soczysty miąższ jest barwy białej lub żółtej.

 

UPRAWA


Ananasy są uważane za jedne z najłatwiejszych roślin doniczkowych i ogrodowych.


Temperatura i wilgotność


Optymalny zakres temperatur dla prawidłowego wzrostu i rozwoju roślin to 15,5C do 32C. Długotrwałe przekroczenie optymalnego zakresu temperatury może skutkować spowolnieniem wzrostu, a rozwijające się owoce zawierają mniej cukrów. Rośliny przeżywają krótkotrwałe spadki temperatury do -2C, ale często w takich przypadkach pojawiają się uszkodzenia na młodych liściach, kwiatach i owocach.
Wilgotność w rejonach naturalnego występowania roślin sięga od 75 do 90% i jest to optymalna wilgotność do prawidłowego wzrostu.


Światło


Rośliny wymagają bardzo dobrze nasłonecznionych stanowisk. Idealne będzie okno z południową wystawą albo ogród zimowy.

Podlewanie


Rośliny bez problemów znoszą okresowe przesuszenie podłoża, jednocześnie są wrażliwe na zbyt długo utrzymującą się wilgoć w podłożu. Przed podlewaniem ziemia w doniczce powinna być lekko przesuszona. Dobrze jest umieścić na dnie doniczki warstwę drobnych kamyczków lub grubszego piasku, aby umożliwić szybki odpływ nadmiaru wody.

Podłoże


Ananasy preferują lekkie podłoża o dużej zawartości materii organicznej takie jak: ziemia torfowa zmieszana z piaskiem czy perlitem, ziemie dla roślin bromeliowatych lub podłoże do storczyków, którym jest drobno zmielona kora z dodatkiem węgla drzewnego. Jeśli uprawiamy ananasy w ogrodzie, najlepiej sprawdzą się przepuszczalne podłoża piaszczyste. Optymalny zakres pH od 4,5 do 6,5.

Nawożenie


W okresie od wiosny do jesieni, ananasy powinny być nawożone co dwa tygodnie, płynnym nawozem wieloskładnikowym, w ½ zalecanej dawki. W miesiącach zimowych częstotliwość nawożenia można zredukować do jednego zabiegu

w miesiącu.
 

Rozmnażanie

 

Ananasy są rozmnażane wegetatywnie poprzez ukorzenianie się sadzonek pobranych z rośliny matecznej. Sporadycznie rośliny rozmnaża się za pomocą nasion, głównie na potrzeby hodowli nowych odmian. Ananasy rozmnażamy z wykorzystaniem jednego z czterech tyówy sadzonek:

  • sadzonki z pędów wyrastających z kątów liściowych,

  • odrosty z części podziemnej łodygi,

  • sadzonki z pędów rozwijających się u podstawy owocu na pędzie owoconośnym 

  • sadzonki z liściastej korony zwieńczającej nasadę owocu.

 

W uprawach hobbystycznych najłatwiej uzyskać nowe rośliny poprzez ukorzenienie liściastej korony owocu. Po odcięciu górnej części owocu, lekkim jej przesuszeniu i oczyszczeniu z resztek miąższu, umieszczamy koronę liściową w doniczce z mieszaniną kory i perlitu (w stosunku 1:1).

W uprawach komercyjnych najczęściej rozmnaża się rośliny z wykorzystaniem sadzonek liściowych oraz pędowych.

  • Facebook - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle